Srovnáváme

Nejpodivnější vánoční zvyky ze světa

Jeden z nejkrásnějších svátků v roce prožívají všichni jinak a některé tradice jsou pro naše končiny mnohdy nepochopitelné.

Argentina

Tradiční štědrovečerní večeři servírují v zahradě a jedí pečené selátko nebo pečínku z páva, jehož peří používají i jako dekoraci na vánoční stůl.

Havaj

Zvykem je pořídit si na Vánoce akvárium s ostencem běloskvrnným (takový náš kapr ve vaně). Vánoce pak začínají po připlutí vánoční lodi, která je plná tradičních pokrmů. Santa Claus pak připlová na svém člunu.

Filipíny

Jediné tradiční jídlo je hrnek se sladkou lepivou rýží, která symbolizuje rodinnou soudržnost. Jinak si každý vybere, co mu chutná (nebo peněženka dovolí).

Rusko

Štědrý den je normální pracovní den. Slaví Pravoslavné Vánoce až 6. a 7. ledna, kdy děti dostávají dárečky od Dědy Mráze, který přijede na saních až z daleké Čukotky.

Itálie

Vánoce končí 6. ledna na Tři Krále, kdy komínem proletí čarodějnice Befana, která hodným dětem naděluje dárky do připravených ponožek.

Litva

Tradičně se tu vleče dřevěná kláda jako symbol problémů a neštěstí. Rodiny, přátelé a sousedé se potkávají a společně za zpěvu lidových písní polena pálí, aby zahnali neštěstí v dalším roce.

Ukrajina

Na Vánoční stromečky věší umělé pavoučky a pavučiny. A věří, že když se ráno na stromečku objeví jiná pavučina, přinese jim do domu štěstí.

Anglie

Všichni večeří pečeného krocana s ořechovou nádivkou a v nikdy nechybí vánoční pudink. Ten připravují už během adventu a podle tradice jej musí zamíchat každý člen rodiny, který si při tom něco přeje.

Island

Hodným dětem nosí vánoční dárky skřítci do nachystaných bot za okny. Všichni pak musí dostat jako dárek něco nového na sebe, jinak ho sežere vánoční kočka.

Bulharsko

Štědrovečerní večeře, luštěniny s vepřovým masem, se servíruje na ubrus položený na zem a podloženým slámou, jako vzpomínka na chlév, kde se narodil Ježíšek.

Ovšem jednu věc mají tyto země společné. Mají rádi krásné vánoční přání.

Přidat komentář