Srovnáváme

Nejšílenější oslavy Nového roku ve světě

Napadlo by vás rozloučit se se starým rokem třeba na hřbitově? Nebo se slavnostně porvat se sousedy? Zkrátka jiný kraj, jiný mrav.

Peru

A začneme hned zostra. Peruánci mají jasný cíl, vstoupit do nového roku s čistým štítem, a tak se porvou se sousedy, aby si vše vyříkali. Rvačka je dobrovolná, mlátí se muži i ženy. Stoly jsou plné jídla a alkohol teče proudem.

Rusko

Na Sibiři se potápí do zamrzlého jezera s nazdobeným stromečkem, okolo kterého potom tancují. Kdo se nezvládne potápět, alespoň se v ledové vodě vykoupe, aby byl celý rok zdravý.

Chile

Tisíce lidí se na Silvestra přesune na hřbitov do chilského města Talca, kde vzpomínají na své blízké. Přitom však večeří, nebo popíjejí šampaňské přímo na hrobem nebožtíka a věří, že je tak čeká hodě zdraví v dalším roce.

Irsko

Irové na Nový rok klepou chlebem na zdi a dveře, čímž zahánějí zlé duchy a věří, že jim to do domu přinese štěstí a chleba na celý další rok.

Jihoafrická republika

V Johannesburgu mají opravdu netradiční a dost podivný zvyk. Na oslavu Nového roku vyhazují z oken starý nábytek, protože si pořídili nový. Což symbolizuje, že starý rok je se všemi špatnostmi definitivně pryč a je tak prostor pro nový a lepší. Bohužel je padajícím nábytkem zraněno často několik lidí.

Bolívie

Do sladkých koláčů zapékají mince. Každý kdo si ukrojí kousek a najde minci, bude mít celý rok štěstí.

Thajsko

Tady slaví Nový rok až 13. dubna a to pořádnou vodní bitvou, která trvá tři dny. Jsou zavřené celé ulice a místní po sobě i turistech stříkají vodními pistolemi, vylévají kýble s vodou nebo hází naplněné balónky. Sprše neuteče skoro nikdo.

Jižní Amerika

Zvláštní zvyk mají i v Jižní Americe. Na nový rok tu nosí barevné spodní prádlo. Ale pozor, každá barva má svůj význam. Třeba červená by měla přinést lásku, zlatá zdraví, bílá pak klid a mír.

Přidat komentář