Srovnáváme

Srovnáváme hračky včera a dnes

Vzpomínáte si na hračky svého dětství? Většina lidí si je může připomenout u babičky na půdě, ostatní je mohou vidět na výstavách, ale pak je tu hrstka hraček, které jsou tak nadčasové, že se v menších obměnách prodávají dodnes. Rodiče tak mohou svým dětem symbolicky předat kus svého dětství a ujistit se, že některé principy a návyky se ani po mnoha generacích nevytratí. Blíží se Vánoce a vy možná doma máte potomka, kterému byste chtěli nadělit něco nového a zároveň starého. Pojďte se s námi podívat na deset hraček, které přestály zkoušku času.

1. Autodráha

Trať z plastových dílů rozestavěná po celé ploše pokoje, obří a supertěžké trafo, se kterým jste vždycky srolovali koberec. Plastové a křehké ovladače, o které jste se prali s bratrem, protože jedno z autíček záhadně vždycky jezdilo o něco rychleji. Kořeny autodráhy (tzv. slot cars) sahají až do roku 1912, kdy začala první verzi vyrábět firma Lionel. A autodráhy najdeme v nabídce hračkářství dodnes. Trochu hezčí, rychlejší, ale víceméně na stejném principu. Navíc si můžete koupit i dospěláckou, profesionální, kde už autíčka opravdu létají a s jednotlivými díly lze klidně postavit i kopii opravdových závodních okruhů. Z téhle zábavy prostě kluci jen tak nevyrostou.

10 bodů jak správně vybrat hračky, protože kdo si hraje, nezlobí »

 

2. Tetris

Slavné logické hře a pramáti většiny videoher letos bylo pětatřicet let. A pořád ji můžete za pár korun koupit v plastovém balení s černobílým displejem, na kterém kromě původního Tetrisu můžete spustit 99 variací na populární hříčku. Alexej Pažitnov ji tehdy vymyslel v Sovětském svazu a protože se tak stalo na státní škole, neviděl z prodeje videohry ani rubl. Zaslouženého ocenění se dočkal až ve chvíli, kdy se zdrojový kód dostal na západ a Tetris se začal objevovat všude. A tím myslíme úplně všude. Dnešní starší děti zmlsané Fortnite už určitě nezaujme, ale pro ty menší je ideální branou do světa logických hádanek. A plastové stroje, které ho pohání jsou většinou levné a robustní, takže zvládnou i hrubé zacházení.

Dárky pro děti nejen na Vánoce: Jak vybrat a potěšit?

3. Tatrovka

Tatra nezná bratra. V mateřských školách ale i na vlastních dvorcích jsme se proháněli na oranžové plastové tatrovce, vozili s ní písek, ale hlavně sebe sama. Z kopce to kvůli plastovým kolům hrozně hučelo a kdo chtěl dole zastavit a omylem místo kabiny chytil jen korbu, ten se ukázkově vyklopil. Tatrovka se už pár let vyrábí znovu, tentokrát z lepších materiálů (takže uveze i stokilové děti, resp. jejich tatínky). A dokonce má pojistku korby, takže se nepozorné děti už nemají jak vyklopit. Jde o betálnou hračku za rozumnou cenu, na které si rádi zablbnou i dospělí. Jak to že ji ještě nemáte?

4. Stolní hokej

Existuje samozřejmě i stolní fotbal, na kterém si řada dětí odrovnala ukazováčky a ulámala nejednu figurku, ale stolní hokej s hráči pohybujícími se v přesně vymezených drahách je populárnější, má ostatně i své vlastní mistrovství světa, které sponzoruje švédský výrobce této hry jménem Stiga. Úplně původní stolní hokej ale vznikl samo-domo kde jinde než v Kanadě. Tam ve třicátých letech minulého století jeden svědomitý tatínek za dob Velké hospodářské krize neměl peníze na dárky, a tak dětem vlastníma rukama vyrobil hokej, který se vešel na kuchyňský stůl. A byl z toho velehit, s nímž si rády hrají i dnešní děti. A nejen děti. Noname verzi seženete za pár stovek, ta oficiální made by Stiga je dražší, ale rozhodně za investici stojí.

5. Bludiště

Jeden by čekal, že tahle populární placatá hra, při které jde o to dostat kuličku do díry nebo ji propašovat skrz nejrůznější překážky na to správné místo, má původ minimálně ve staré Číně. Kompaktní verzi do kapsy si ovšem patentoval jistý šikula až v osmdesátých letech 19. století. Od té doby vzniklo bezpočet variací. Některé se liší jen vytištěným pozadím, počtem překážek a kuliček, jiné jsou rovnou trojrozměrné, takže kuličku nešoupete jen po ploše, ale rovnou ji musíte i vyhazovat do vzduchu a vystavovat několika pohyblivým překážkám. Nejdéle však vaši pozornost zaujmou ty základní verze, kde jde skutečně o koordinaci vašeho zápěstí a očí. V jednoduchosti je síla.

6. Igráček

Legendární náhražka hraček od Playmobilu vznikla v roce 1976 a vůbec první igráčkovou profesí byl zedník. Později přibyly mnohé další. Dnes se igráček vyrábí spíše z nostalgie, protože na trhu je kompletní sortiment Lega, Dupla i Playmobilu, což znamená, že musí igráčci čelit obrovské přesile. Kdo si chce zavzpomínat na socialistické pajďuláky s ohebnými končetinami, ten nemusí vymetat antikvariáty. Můžete si koupit úplně nového, tentokrát už bez ideologického nánosu.

7. Merkur

Kovové stavebnice zaplavily Evropu už koncem devatenáctého století. Němci měli už v roce 1892 stavebnici mostů, Britové vymysleli slavné Meccano, Němci pak měli Stabil a také vlastní Märklin, jehož byl československý Merkur levnější, ale nikoliv horší variantou. Vyráběl se od roku 1925 a naučil mnoho generací dětí logickému myšlení, kombinatorice a vynalézavosti. V časopisech jako ABC byly návody na stavbu komplexních strojů. Díky ozubeným kolům a nejrůznějším řemenům šlo z Merkuru postavit opravdu cokoliv, včetně jednoduchých plotterů, vozítek a přístrojů. Otto Wichterle z Merkuru vyrobil přístroj na výrobu kontaktních čoček, ale z ocelových součástek vznikla i celá řada dalších prorotypů ve vědecké oblasti. Po revoluci značka na chvilku zanikla, ale celou ji koupil Jiří Kříž a výrobu obnovil. I díky tomu si v licenci Merkur Toys můžete starý dobrý Merkur stále koupit.

8. Káča

Jednoduchá hračka využívající odstředivou sílu, kterou skutečně zná lidstvo odnepaměti. Z Ladových obrázků si možná pamatujete velkou káču, která se roztáčela bičem, ale ty malé – kapesní – stačí jen roztočit mezi prsty a nechat je hrotem dopadnout na rovný povrch. Zbytek už je podívaná, jejíž délka závisí na zručnosti majitele. Právě proto je káča nadčasová a kdo ji nemá, ten alespoň na rovné podložce z nudy roztočí libovolnou minci. Na té vláčné a zdánlivě nekonečné rotaci prostě je něco uhrančivého.

9. Magnetická tabulka

Kreslící tabule, které se říká grafo vypadá jako mimořádně předpotopní technologie, takže vás možná překvapí, že vznikla až v padesátých letech, kdy ji francouzský hračička André Cassagnes představil na hračkářském veletrhu v německém Norimberku. Nakreslit něco na podobné tabulce vyžaduje nejen zručnost a prostorovou orientaci, ale také spoustu času, takže představa, že něco podobného dnes vnutíte dětem, co jsou zvyklé kreslit prstem na tabletu, navíc s možností hned opravit libovolnou chybu, je poněkud úsměvná. Opět ale myslete na nejmladší potomky, pro něž je podobná tabulka nejen hračkou, ale i nástrojem. A grafo snese mnohem drsnější zacházení než křehký tablet, nehledě na nižší pořižovací cenu.

10. Brouk na klíček

Mechanické plechové hračky z Kovapu se vyrábí od padesátých let a firma existuje dodnes, takže jestli si pamatujete legračně vypouklá autíčka, plechové garáže nebo nejrůznější brouky na klíček, kteří pak srandovně klapali po místnosti, můžete se vrátit do dětství. A dokonce je v sortimentu pořád i legendární Mandelinka bramborová alias brouk imperialista!

Přidat komentář